De thuisbatterij en wel of geen BTW teruggave

Voor de installatie van een compleet PV systeem mogen wij 0% BTW berekenen. Dat geldt niet voor batterijsystemen waarvoor het hoge 21% tarief BTW geldt.

Wanneer u met de thuisbatterij energie inkoopt en verkoopt, kunt u de BTW terug vragen. Als de batterij alleen wordt gebruikt om de zelf opgewekte energie op te slaan en later zelf te gebruiken, dan kan de BTW niet teruggevraagd worden.

De Belastingdienst juli 2024 aanvullende voorwaarden en eisen gepubliceerd voor BTW teruggave. De belangrijkste eisen zijn:

  • U gebruikt de thuisbatterij voor de in- en verkoop van stroom bij uw energiemaatschappij. Voor het terugleveren van stroom betaalt uw energiemaatschappij een vergoeding aan u. Daardoor bent u ondernemer voor de btw.
  • De thuisbatterij moet zijn uitgerust met een Energie Management Systeem (EMS).
  • Een dynamisch energiecontract is verplicht
  • Gebruikt u de thuisbatterij alleen privé? Dan wordt u voor de thuisbatterij niet gezien als btw-ondernemer en kunt u geen btw terugvragen. Betaalt uw energiemaatschappij geen vergoeding voor terug geleverde stroom? Of is het bij uw energiemaatschappij niet mogelijk om stroom terug te leveren? Dan kunt u geen btw terugvragen.
  • De factuur van de aanschaf van de batterij en het energiecontract staan op uw naam.
  • Op het moment van aanschaf en installatie van de batterij bent u geen deelnemer aan de kleineondernemersregeling (KOR).

De meeste particulieren vallen onder die KOR regeling. Bij aanschaf  van de zonnepanelen is de btw in het verleden eenmalig terug ontvangen, of helemaal niet meer berekend door de installateur. Sinds 2023 hanteren we het 0% tarief bij complete PV installaties voor particulieren.

Bent u deelnemer aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan hebt u geen recht op aftrek van btw. En kunt u geen btw terugvragen over de aanschaf en installatie van uw thuisbatterij.

En zo is de regeling nog verder uitgebreid met eisen wanneer je niet onder de KOR regeling valt. Bijvoorbeeld als ZZP’er. Je moet bijvoorbeeld berekenen voor hoeveel procent je de batterij privé gebruikt. Op de site van de Belastingdienst staat een rekenvoorbeeld.

Ook wanneer je de batterij gebruikt voor handel in stroom zoals bij de net-onbalans contracten, ben je btw-plichtig.

Het is ons niet duidelijk hoe de Belastingdienst onderscheid wil maken tussen energie die de batterij of de PV installatie aan het net levert. En de dynamische tarieven die per uur anders zijn, maken die berekening waarbij ook het eigen en mogelijk zakelijk gebruik (zzp’er) van stroom moet worden betrokken, behoorlijk complex. De recente regeling veronderstelt een gedetailleerde onderbouwing.
Bovendien is het EMS niet verder uitgewerkt, want er zijn heel veel verschillen in wat men een EMS noemt. Ook staat er niet hoe vaak je vanuit de batterij moet terugleveren aan het net en hoe je kunt aantonen dat dit geen PV energie is. Volgens ons onduidelijke wetgeving.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *